Dispecerat
- DATE GENERALE DESPRE SNUAU 112
- Serviciul 112, sau apelul 112, este un serviciu telefonic din Romania care este operat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, denumit si “Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta”. Acest serviciu face parte din lista obligatiilor pentru politicile de comunicare ale Uniunii Europene.
- 112 este numărul unic pentru apeluri de urgență disponibil gratuit la nivelul întregii țări, ce poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă. Cetățenii aflați în situații de urgență pot suna la 112, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a solicita asistența serviciilor specializate de intervenție (ambulanță, SMURD, poliție, pompieri, jandarmi).
- Există 41 de centre 112 pentru preluarea apelurilor de urgență, câte unul în fiecare județ. Centrul 112 București-Ilfov recepționează apelurile atât din București, cât și din județul Ilfov.
- Serviciul de Urgenta 112 are ca obiectiv salvarea:
- vieţii
- proprietăţii
- mediului
- Prin 112 va exista o singură cale de comunicare ce va activa simultan toate serviciile implicate în rezolvarea urgenţelor.
- Convorbirile efectuate in sistemul 112 sunt înregistrate.
- Apelul la 112 este universal şi gratuit, putând fi apelat din orice reţea de telefonie. Dacă vă aflaţi într-o zonă în care furnizorul dumneavoastră de telefonie mobilă nu are acoperire şi trebuie să sunaţi de urgenta la 112, nu disperaţi! Apelul la 112 va fi preluat de alt operator de telefonie mobilă care are acoperire în zona respectivă.
- Abonaţii care apelează 112 nu plătesc sume suplimentare la factura telefonică.
- Un operator de la Centrul de preluare a apelurilor de urgenţă 112va adresa anumite întrebări apelantului cu privire la natura urgenţei pentru care solicită ajutor şi va aprecia care dintre agenţiile de urgenţă poate să răspundă corespunzător solicitantului.
- Dacă sunaţi la112 trebuie să anunţaţi:
- Ce urgenţă aveţi
- Unde este urgenţa
- Unde vă aflaţi
- De la ce număr de telefon sunaţi
- Cum vă numiţi
- Operatorul evaluează urgenţa apelantului în funcţie de informaţiile primite şi transmite informaţiile la structurile abilitate în rezolvarea cazului respectiv. Dacă este nevoie de intervenţia tuturor structurilor, datele preliminare ale cazului sunt transmise simultan, în toate dispeceratele agentiilor de urgentă, care iși alocă resursele propria de intervenție.
112 nu reprezintă doar un număr de telefon, ci un ajutor rapid care depinde de informaţiile complete si corecte pe care le oferiţi, motiv pentru care nu ezitaţi să daţi toate datele cerute de operator!
Daca ați apelat 112 din greseala, nu inchideți! Rămâneți pe fir și informați operatorul că nu aveți o urgență și că ați apelat din greseală.
- DATE GENERALE DESPRE DISPECERATUL MEDICAL AL SERVICIULUI DE AMBULANȚĂ JUDEȚEAN VASLUI
Din anul 2013, Dispeceratul Medical SAJ Vaslui isi desfasoara activitatea in sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,, Podul Înalt,, Vaslui, pentru o mai bună cooperare comună a actiunilor de urgentă medicală.
Activități de bază:
- Preluarea apelurilor pentru urgențe medicale din Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112;
- Inregistrarea apelurilor în format electronic, triajul urgentelor și alocarea resurselor mobile (echipajelor) din substatiile Serviciului de Ambulanta Judetean.
- Coordonarea activitatii serviciilor medicale în prespital păstrând legătura cu echipajele de interventie, primind rapoarte despre interventii si asistand echipajele de prim ajutor sau echipajele de urgenta fără medic, indicând modalitatea de rezolvarea a cazului pe baza raportului primit.
- Urmarirea prin sistemul GIS/GPS a ambulantelor si a autospecialelor de interventie de urgență.
In cazul în care este o solicitare medicală, dispecerul SAJ va lăsa apelantul să termine prima frază, apoi va pune întrebarile specifice și va alege protocolul cel mai potrivit.
Întrebarile obligatorii ale dispecerului medical:
A) CE S-A INTAMPLAT? (pe scurt)
B) CARE ESTE STAREA PACIENTULUI:
- pacientul poate sta în picioare?
- este constient?
- urmareste cu privirea?
- vorbeste?
- se misca?
- respira?
- are puls?
- in cazul accidentelor (casnice, de munca, rutiere etc.) de orice fel se va intreba:
- a) cate victime sunt? (in caz de accident rutier se intraba si daca sunt victime incarcerate)
- b) se va insista ca apelul sa se faca de la fata locului , dar, daca nu este posibil, se va cere un numar de telefon pentru ca dispecerul să poată lua legatura cu cineva de la fața locului.
Amintiţi-vă că 112 este destinat pentru a fi apelat atunci când viaţa cuiva este într-un pericol direct.
NU sunați la 112 atunci când:
- vrei să reclami un accident de neexistent sau doar pentru distracţie;
- doriţi să verificaţi dacă 112 chiar functioneaza!
- doriţi să obţineţi o consultare de la un medic sau un alt specialist medical cu privire la utilizarea unor produse farmaceutice;
- vreți sa stiți programele de transporturi publice, trenuri, sau informatii pentru bilete de avion;
- aveţi intenţia de a ofensa operatorului;
- doriţi să găsiţi o persoană de contact sau o organizaţie (număr de telefon, adresa, descriere activitate, produse în stoc sau preţuri, etc ..);
- doriţi să apelaţi un taxi;
- doriţi să va exprimati opinia dumneavoastră cu privire la unii politicieni, alte persoane sau evenimente;
- doriţi să va plângeti de faptul că nu vi se permite să intrati intr-un un club, un bar, sau o cafenea.
Amintiţi-vă!
Orice apel inutil, păcăleală sau fals la 112 blochează o linie şi se poate bloca un apelant care are o situatie reala de pericol! Departamentelor de urgentă care se deplaseaza la locatia unui apel fals le scade capacitatea de răspuns la adevaratele urgențe apărute în aceeasi perioadă de timp!
Fiţi conştienţi de faptul că efectuarea de apeluri false către numărul 112 poate fi pasibilă de amendă.
Cu toate acestea – atunci când sunteti în dubiu dacă situația în care sunteti reprezintă o urgență sau nu, ezitând să cereti ajutor prin SNUAU 112, dar sunteți de buna credintă, apelați cu încredere – 112! Ați putea salva viata cuiva!